Jag hade laddat ordentligt inför att ta bort bottenfärgen i och med de nya reglerna i Mälaren, jag räknade med att det skulle krävas mycket tid men det kändes ändå bra med tanke på att Mälaren är vårt dricksvatten. Till min stora glädje gick det över förväntan och var inte alls så tidskrävande som jag hade trott. Nedan är hur jag gjorde, du får gärna höra av dig om du undrar över något. Jag använde Lefants färgborttagning, pensel, en vanlig skrapa och tvättsvamp. Färgborttagningen fungerar på enkomponentsfärg vilket gör att epoxiprimern inte berörs utan blev kvar oskadad. Båten är 17 år gammal så det var ganska många lager med färg, men det gick som sagt bra ändå.
1.Lägg på ett hyfsat rikligt lager med färgborttagning och låt det sitta 1-2 timmar.

bild1
2.När det suttit tillräckligt är färgen mjuk och går ganska lätt att skrapa bort, fånga upp ”geggan” på en presenning under båten eller skaka av skrapan direkt i en sopsäck som lämnas till återvinningscentralen (ÅVC).

bild3 bild2 bild4

3.Jag behövde lägga på ett lager till med färgborttagning, behöver inte sitta lika länge. Om det var färg kvar så använde jag skrapan igen och sedan en svamp med vatten. Det blir ganska mycket färgrester i vattnet så jag samlade in det i dunkar för att ta till ÅVC. Efter denna omgång är all färg borta.

bild5 bild6 bild7
4.Till sist tvättade jag av båten med vatten. Jag kommer att komplettera med ett eller två lager epoxiprimer då det blivit ett par repor av skrapan, sen har jag inte bestämt om jag skall lägga på någon ny giftfri bottenfärg.

/Pär Sörme

Tips kring att ta bort bottenfärg